
Co je SmartFresh?
Systém kvality SmartFresh, produkt společnosti AgroFresh, je technologie, která pomáhá
předcházet ztrátě kvality a chuti plodů, jež jsou citlivé na etylén, při skladování a přepravě.
Umožňuje, aby plody zůstaly čerstvé – od sklizně až ke konečnému spotřebiteli.
Funkce
Technologie SmartFresh potlačuje účinky přirozeně vznikajícího etylénu. Samotné plody
vytvářejí a uvolňují etylén, který je zodpovědný za proces jejich zrání. Tím, že se etylén
naváže na příslušné receptory umístěné v buněčných membránách jablek se spustí
proces zrání. SmartFresh tento proces přirozeným způsobem potlačuje. Účinná latka
obsažená ve SmartFresh, 1-metylcyklopropen (1-MCP), má podobnou strukturu jako
etylén a obsazuje výše zmíněné receptory. Tím u plodů zpomaluje přirozené procesy zrání
a udržuje jejich čerstvost, kvalitu a vzhled po delší dobu.
Bezpečnost
Systém kvality SmartFresh je z pohledu zdraví 100% bezpečný a zcela neškodný. Tuto
skutečnost prokázaly komplexní testy prováděné vědeckými instituty a agenturami po
celém světě. V České republice byl SmartFresh registrován v roce 2011 a ve Slovenské
republice v roce 2012. Registraci předcházelo přísné správní řízení. Státní
rostlinolékařská správa v ČR stejně jako Ústredný Kontrolný a Skúšobný Ústav
Poľnohospodársky na Slovensku došli k závěru, že SmartFresh nemůže být v žádném
okamžiku škodlivý pro člověka a ani pro životní prostředí. SmartFresh nezanechává
žádné stopy – ani v dužnině, ani ve slupce jablka.
Schválení GlobalGAP
Produkt SmartFresh byl schválen organizací GlobalGAP, a je tudíž uveden i na jejím
seznamu. To znamená, že SmartFresh v plném rozsahu splňuje náročné požadavky
standardu GlobalGAP.
Výzkum
Provádíme testy a realizujeme výzkumné projekty ve spolupráci s renomovanými vědci z
různých výzkumných ústavů v Evropě stejně jako v České republice. V České republice
spolupracujeme s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy a
Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity Brno v Lednici, kde proběhly zkoušky použití
SmartFresh na švestkách a na meruňkách. V sousedních evropských zemích je to např.
Kompetenzzentrum Obstbau-Bodensee v Německu, Agroscope Wädenswil ve Švýcarsku
či Landwirtschaftliche Versuchszentrum v Haideggu v Rakousku. Naším cílem je
prozkoumat účinnost technologie SmartFresh u jednotlivých typů plodů ve specifických
podmínkách konkrétních zemí.



